Kerst, dé periode waarin kitsch mag. Of moet?

Is Kerst kitsch?  ‘Kitsch’ staat voor objecten met een zekere sentimentaliteit. Dat is Kerst toch ten voeten uit! Iedereen weet dat Kerst sowieso de periode is om sentimenteel te worden, terug te denken aan je warme kindertijd.  Is dit daarom kitsch? Het woord wordt al te vaak gebruik als smakeloos. Maar, geloof me, er is goede kitsch! 

Deck the halls! Versier die huizen! Het is Kerst!

Ik ben mijn eerste winkel begonnen in mijn eigen woonkamer. Gewoon, de meubels eruit, een groot etalageraam erin, en we konden vertrekken. Kerstdecoraties maken was altijd al één van mijn dromen. Dus, toen mijn eerste levering kerstbollen van Goodwill aankwam, was ik niet te stoppen. Diezelfde avond heb ik de ene kerstboom na de andere opgezet, natuurlijk allemaal in verschillende stijlen. Ik had niet door dat twee oudere dames, die hun avondwandelingetje aan het maken waren, aan mijn groot etalageraam zaten mee te kijken. ‘Nu is ze toch aan het overdrijven! Zoveel Kerst?’ Die lieve dames hadden niet door dat het mijn winkeltje was waar ze naar aan het kijken waren! De afgelopen jaren heb ik in mijn winkel veel echte ‘kerstmensen’ leren kennen, die hun huis wel zo decoreren, van boven tot onder Kerst! Claire & Josi, de familie Palmans…zij leggen hun ziel in hun decoraties, en het zijn stuk voor stuk plaatjes! 

Rode of gouden Kerstballen? Wat is eigenlijk in? 

Dit kan ik je alleszins meegeven: rood blijft in, wit is altijd schoon, en het mag een beetje blinken. Dit zijn de vaste waarden van Kerst. Met deze kleuren zit je veilig, en ben je nooit uit de (Kerst)mode.

Maar er is zoveel leukers op de markt. Je kan echt rond thema’s werken. In mijn etalage vind je bijvoorbeeld een ‘betoverde tuin’ met kleuren zoals turquoise, petroleum en groengoud.

Hou je toch meer van warme kleuren, dan is er het thema ‘Herfstelfjes’ zonder rood maar met bordeaux, en ook fuschia, met bronsgoud, met bosgroen en veel oranjetinten. 

Het laatste kerstverhaal dat we je willen vertellen is een sprookje. En wel een liefelijk sprookje van Napeleon en Josephine. Zo zijn er romantische bloemen, oudroze, rosé, ecru, parels, juwelen, gouden druppels. 

Conclusie? Voor ons is Kerst sentimenteel, zeker weten! En we leggen elk jaar meer en meer creativiteit in onze creaties om de klanten te inspireren. Het is overdadig en het blinkt meestal. Maar is het is niet smakeloos, integendeel, het is betoverend, lief, hemels, kortom het doet ons goed voelen. En dat is mijn definitie van goede ‘kitsch’. 

Wil je meer zien, bezoek en like onze facebookpagina, waar we filmpjes en foto’s van onze kerstdecoraties posten. Of kom gewoon naar onze winkel in de Hemelingenstraat open vanaf woensdagen. Je gaat niet naar buiten zonder glitter op je gezicht 🙂